by alph0ns

Als je als president van Amerika 1% meer e-mailadressen kan binnenhalen, dan kan dat natuurlijk net het verschil betekenen bij de verkiezingen. Zijn overwinning in 2008 is inmiddels al de boeken ingegaan als een van de meest succesvolle online marketing campagnes van de afgelopen jaren. Een analyse hoe zijn website, e-mailmarketing, content marketing en social media het succes maakten.

 

1. Action driven

Bij een website die zoveel verkeer genereert is het natuurlijk belangrijk om de doelstelling scherp te hebben. Bij de website van president Obama is dat niet te missen. Zodra je op de site komt draait het om één ding; conversie naar e-mailadres en postcode. De rode ‘I’M IN’ button laat natuurlijk ook niks aan het toeval over.

2. A/B testen

Het team achter de Obama website weet heel goed dat alles draait om hoe de bezoeker reageert bij het zien van deze eerste pagina. Om de conversie zo hoog mogelijk te krijgen experimenteren zij met verschillende ontwerpen. De verschillen zijn klein, maat zoals gezegd, een procentje meer kan het verschil maken.

3. De ‘Thank You’ pagina

Nadat je je e-mail en postcode hebt achtergelaten wordt er (natuurlijk) meteen getracht te converteren. Met een korte inspirerende tekst, een foto die richting het formulier kijkt en vooraf gedefinieerde bedragen (zodat je niet al te veel kan twijfelen hoe veel je wilt doneren), is dit formulier een voorbeeld van optimalisatie. Waarom dan zoveel adresgegevens vragen? De kleine tekst onderaan het formulier geeft al aan dat men hier een wettelijke verplichting heeft.

 

4. Emailmarketing om de relatie uit te vouwen

Zodra je ingeschreven bent ontvang je natuurlijk zo nu en dan een e-mail. Deze mails zijn vanuit de eerstepersoons perspectief geschreven om vertrouwen en geloofwaardigheid te winnen. Aan het eind van iedere nieuwsbrief is er een call-to-action om te doneren. Dit is echter dusdanig subtiel gedaan dat de mail vooral draait om het overbrengen van een boodschap.

5. Blogging

Een ander onderdeel waarin de site uitblinkt is in het informeren van hetgeen Obama doet. Middels blog artikelen, YouTube video’s, het delen van links, reageren op vragen en twitter laat Obama zien dat ze bloggen in de breedste zin van het woord uitvoeren. Elk medium wordt benut.

6. Social Media integratie

Obama richt zich eigenlijk maar op 2 platformen, te weten Facebook en Twitter. Daarnaast gebruikt hij wel YouTube en Flickr om foto’s en video’s te delen. In 2008 richtte de website zich nog op 16 sociale netwerk sites, dus dit geeft ook aan hoe belangrijk Twitter en Facebook zijn geworden. Elk artikel kan natuurlijk gedeeld worden

7. Segmentatie per markt

Wat de website van Obama heel slim doet is om de ‘main page’ te gebruiken voor landelijke boodschappen, maar de gebruiker de mogelijkheid geeft om te filteren naar zijn of haar eigen staat. Hierdoor ontstaat er natuurlijk meet ‘engagement’ dan wanneer men overspoelt wordt door berichten en updates die niet relevant zijn omdat het zich richt op een andere staat. Deze verdeling houdt niet op bij de website, maar trekken ze ook ook door naar Facebook en Twitter waar iedere staat dus een eigen ‘account’ heeft.

8. Facebook & Engagement

De naam van dit puntje klinkt wat vreemd, maar wat Obama doet met Facebook is uitermate slim. Hij gebruikt Facebook niet om iets te verkopen (lees: om donaties te vragen), maar puur en alleen om ‘engagement’ te winnen. Hij deelt hier dus campagne updates, stelt vragen en deelt video boodschappen.

Zijn Facebook pagina heeft bijna 24 miljoen vrienden (exclusief de ‘fans per staat’), een willekeurige status update haalt gemakkelijk 10.000 ‘likes’ en 5000 reacties op zo’n status update is ook geen uitzondering.

9. Twitter

Het twitter profiel van Obama heeft inmiddels bijna 11 miljoen volgers. Twitter wordt ook hier alleen ingezet voor ‘engagement’. Hij deelt ook hier campagne updates, deelt gedachtes en geeft zijn mening over allerlei zaken.

10. Mobiele website

Gezien de toename van smartphones en de explosie van mobiel internet is een goede mobiele website een must. Net als bij de gewone website is ook hier weer de eerste pagina eigenlijk een landingpage waar het draait om het e-mailadres en postcode van de bezoeker. Daarna draait het wederom om informeren. Dit kan door het lezen van de blogartikelen, maar ook door je telefoonnummer achter te laten zodat je sms updates ontvangt. Natuurlijk is er ook weer de optie om te doneren.

 

Conclusie

Eigenlijk herhaalt Obama zijn truc van 2008. Hij gebruikt meerdere platformen om een database van gebruikers op te bouwen, volgers te winnen op Facebook en Twitter, vertrouwen te winnen en donaties te stimuleren. Als we dit spiegelen op de dagelijkse praktijk dan maakt het eigenlijk niet uit of je nou president wilt worden of dat je met je eigen product online succesvol wilt zijn. Samengevat is de strategie:

1. Ontwikkel een effictieve website die ‘action driven’ is.

2. Zorg dat je bezoek trekt middels marketing en advertenties

3. Bouw een relatie op met je bezoekers door middels van social media en e-mailmarketing

4. Vergroot je bereik middels een goede mobiele website

5. De voorgaande vier punten implementeren zal leiden tot succes.

 

 

Bron: Webprofits

alph0ns
About alph0ns
Social Media: Wat kunnen we leren van Barack Obama