waarom moet je bloggen?
  • 0

by Marieke Vaandrager

Voor veel klanten maken wij een website met een blog set-up. Soms omdat klanten dat zelf willen (omdat ze gehoord hebben dat het heel belangrijk is) maar ook sommigen die het heel leuk vinden om te schrijven. Maar toch zijn er ook flink wat klanten die ons aankijken met een blik van ‘moet dat nu echt?’. Onderstaand enkele redenen waarom wij denken dat je naast social media ook moet gaan bloggen.

Met een blog laat je zien dat je kennis van zaken hebt!

Door te bloggen laat zien waar je kennis en je passie liggen. Oftewel: je laat aan de lezers/bezoekers zien waarom jij degene bent voor wie ze moeten kiezen als het om jouw vakgebied gaat. Tegenwoordig zoeken wij mensen als eerste informatie op internet. Als jij de eerste bent met antwoorden op de gestelde vragen, en daarnaast nog meer interessants te vertellen hebt, dan is de kans heel groot dat de bezoeker jou als expert gaat zien.

Geef ik hiermee niet al mijn informatie aan mijn concurrent?

Begrijpelijke vraag, maar ten eerste bepaal je zelf wat je allemaal wel en niet vertelt. En je hoeft echt niet alles weg te geven. Ten tweede is de kennis die jij op jouw vakgebied hebt vaak zodanig veel, dat de bezoeker van je website bij lange na niet alles kan opslaan waar jij allemaal over blogt. Uiteindelijk zullen de meesten dus toch bij jou terechtkomen omdat ze het echt niet zelf kunnen. Bedenk daarnaast ook dat op het internet inmiddels zoveel te vinden is, dat je er dan maar beter voor kunt zorgen dat jij alle relevante informatie voor ze hebt verzameld, dan weten ze dat ze alles bij jou kunnen vinden. Jij wordt het baken op jouw vakgebied voor ze, jij wordt de autoriteit waar ze altijd naartoe zullen komen.

Je groeit er zelf van.

Door te bloggen, zeker door jezelf ertoe aan te zetten met vaste regelmaat een nieuw blog te publiceren, dwing je jezelf ook om te blijven onderzoeken en bij te blijven op jouw vakgebied. Hiervoor zijn twee redenen:

  1. Je moet continu nadenken over nieuwe onderwerpen voor je blogs
  2. Je moet stellingen in je blogs onderbouwen en daar dus links naartoe vinden

Dat eerste geldt waarschijnlijk niet voor iedereen, sommige mensen zijn zo creatief en zitten zo vol ideeën dat ze met gemak iedere week een blog kunnen schrijven. Niettemin zal het voor velen belangrijk zijn om bij te blijven op hun vakgebied en zo inspiratie op te doen voor nieuwe blogs.

Punt 2 is zeker relevant, tenzij je echt een absolute autoriteit op je vakgebied bent, of zelf onderzoek doet en daarover publiceert. In alle andere gevallen is het bijzonder aan te raden om altijd te zoeken naar onderbouwing voor je beweringen, liefst verwijzend naar externe websites waarop meer informatie te vinden is. Tijdens je zoektochten lees je weer een en ander over je vakgebied en wie weet publiceer je daar ook weer over. Zo dwing je jezelf eigenlijk om nog meer kennis op te doen. En daar is niks mis mee.

Je krijgt vertrouwen, zowel van je klant als van jezelf.

Dit punt heeft eigenlijk alles te maken met de eerste twee punten. Door de autoriteit die je opbouwt en jouw kennis die je weer vergroot door te bloggen, bouw je aan het vertrouwen in jou of je bedrijf. En laten we eerlijk zijn: als je moet kiezen aan wie jij je geld uitgeeft, doe je dat dan aan iemand die je vertrouwt, iemand die je een beetje vertrouwt of iemand die je niet vertrouwt? Lijkt me een duidelijke zaak toch?

Het levert je omzet!

Waar ik de vorige alinea mee eindigde, toont aan aan dat je omzet haalt uit het feit dat je blogt. Dit is een natuurlijk effect van de punten die eerder werden genoemd. Samenvattend:

  • Bloggen vergroot je status als autoriteit op jouw vakgebied (mits je blogt over je vakgebied uiteraard)
  • Bloggen vergroot je kennisniveau, onder andere door onderzoek dat je doet om je stellingen te onderbouwen
  • Bloggen vergroot je vindbaarheid, door verse artikelen en veel informatie op je website
  • Uiteindelijk leveren deze drie factoren samen klanten op, en dus omzet


Waar moet ik dan over bloggen?

Vaak zijn onze klanten op dit moment wel overtuigd dat ze moeten gaan bloggen, maar dan komt de vraag waar het eigenlijk allemaal om te doen was… waar moet ik dan over schrijven? Onderstaand enkele suggesties.

1.
Maak een vergelijking tussen één of twee van jouw producten of diensten en vergelijk deze met die van een of meerdere concurrenten. Wat is er anders? Wat maakt jouw producten of diensten uniek? Hier weet je ongetwijfeld wat over te vertellen. Zo niet, ga dan terug naar de tekentafel en modificeer jouw diensten/producten.


2. Wat was de grootste uitdaging voor jouw bedrijf het afgelopen jaar? Welke situatie of klant heeft jou het meest laten zweten? Casestudies doen het over het algemeen erg goed.


3. Vraag de leukste en meest interessante klanten of jij hen mag interviewen. Wijd hier een artikel aan op je weblog.


4. Heb je onlangs een discussie gehad met een collega of concurrent over een bepaald onderwerp? Of wellicht was het een discussie op een netwerk event dat je hebt bezocht? Is het een onderwerp waar ook een potentiële klant iets aan heeft, omdat jouw kennis en ervaring ervan afspatten? Vertel over jouw standpunten en leg uit waarom.


5. Schrijf een artikel met hierin een checklist waar jouw klanten iets aan hebben.


6. Ik ben er geen voorstander van om van je weblog een handleiding te maken. Maar het kan geen kwaad om eens te vertellen hoe ze het beste resultaat uit jouw dienst of product kunnen halen.  Je weet hier vast iets op te verzinnen.


7. Vertel iets over de toekomst van de branche waarin jij opereert. Waar staat het nu? En waar gaat het de komende 5 of 10 jaar naar toe?


8. Wat moeten jouw prospects en klanten weten voordat zij een goede aankoopbeslissing kunnen nemen? Wat moeten ze meewegen? Vertel hier eens wat over.


9. Schrijf over een interessant nieuwsfeit uit jouw branche waar ook jouw klant wat aan heeft. Focus je hierbij op wat dit voor jouw klant kan betekenen.


10. Vertel over de laatste trends op jouw vakgebied.


11. Wat zijn de meest gemaakte fouten van jouw concurrentie?


12. Kun je enkele succesverhalen van de samenwerking tussen jou en een of meerdere klanten delen in een blog? Dit is een hele slimme zet!


13. Geef lezers een kijkje achter de schermen binnen jouw bedrijf. Hoe ziet de dag eruit? Kleed het aan met een aantal foto’s en breng je bedrijf tot leven in deze blog.

14. Vertel over veranderende wetgeving in jouw branche en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.


15. Is er onlangs iets grappigs voorgevallen binnen jouw bedrijf? Schrijf hierover en deel het! Mensen zijn af en toe echt wel in de mood voor een beetje humor.


16. Ga ook een keer met de billen bloot. Dit bedoel ik niet letterlijk natuurlijk ;-). Schrijf eens over een fout die je hebt gemaakt, wat de gevolgen hiervan waren en hoe je dit hebt opgepakt voor de toekomst. Hiermee laat je zien dat je transparant bent. Daar houden mensen van.


17. Lanceer je binnenkort een nieuwe dienst? Vertel hier alvast wat over in een blog om de lezers te interesseren voor wat komen gaat. Wek interesse en ze komen terug!


18. Heb je onlangs een beurs of event bezocht? Schrijf over jouw bevindingen en inzichten. De lezers zullen het waarderen als je laat zien dat ook jij nog iedere dag leert en bijschoolt. Vergeet niet een foto van jezelf op het evenement in je tekst te gebruiken. Dit om je verhaal te ondersteunen.


19. Vertel eens iets over het ontstaan van je bedrijf. Waar kwam het idee vandaan en hoe kwam je op jouw bedrijfsnaam?


20. Wat zijn de meest gestelde vragen van jouw klanten? Heb je er voldoende verzameld? Som ze op en beantwoord ze op je weblog.


21. Schrijf over wat jouw werk zo leuk maakt en waarom jij er zoveel voldoening uit haalt. Waar komt deze passie vandaan? Schrijf eens een persoonlijk verhaal.


 

Op naar succes!

 

 

marieke
About marieke

No Comments

Leave a Comment

waarom moet je bloggen?
Waarom moet ik bloggen? Waarover ga ik schrijven dan?