facebook na je dood

by Marieke Vaandrager

‘Jolien Broers is vandaag jarig.’ Dit berichtje krijgen de 278 Facebookvrienden van Jolien die op 16 september 2014 inloggen te zien. Jolien zou 35 worden, maar is het jaar ervoor overleden aan borstkanker. Haar online profiel leeft nog, maar zij niet.

Hoe blijf je na je dood online bestaan? Een belangrijke vraag, ook voor Facebook. Sinds vorige maand kunnen gebruikers zelf bepalen wat er na hun dood met hun profiel moet gebeuren. De twee opties: iemand (je mag zelf weten wie) beheert na je dood een in memoriam-versie van je Facebookpagina, of je laat je profiel na je dood helemaal verdwijnen. Zo’n digitaal testament is nu alleen beschikbaar in Amerika. ‘Binnenkort’ ook in de rest van de wereld, meldt Facebook.

Bron: nrc handelsblad.

In Nederland zijn de regels nu nog vaag. Nabestaanden kunnen via een digitaal formulier bij Facebook een verzoek indienen. Er zijn dezelfde twee opties. Maar bij het kiezen voor de herdenkingsoptie ‘bevriest’ het profiel. Niemand kan erop inloggen. Als de overledene voor zijn dood een ongemakkelijk lollige profielfoto had ingesteld, kan die niet zomaar meer worden aangepast.

Er is veel onduidelijk over wie het gezag heeft om de keuze te maken. Familie mag een verzoek indienen. Maar als er geen familie is – of niets laat horen – worden verzoeken van vrienden ook ook verwerkt.

SecureSafe, een Zwitsers bedrijf dat adviseert over online nalatenschap, berekende dat er in 2012 bijna 2,9 miljoen mensen met Facebook overleden. Sindsdien is het aantal accounts alleen maar gegroeid, Facebook heeft nu 1,3 miljard gebruikers. In Nederland hebben ruim 9 miljoen mensen een Facebook-profiel.

 
Lees het hele artikel: klik hier

 

marieke
About marieke
facebook na je dood
Wat doet Facebook met je pagina na je dood?